wykres funkcji g(x)=2^{-x} jest obrazem funkcji f(x)=2^x:
Linaa: wykres funkcji g(x)=2−x jest obrazem funkcji f(x)=2x:
A. po przesunięciu wykresu funkcji y=2x wzdłuż osi OX o 1 jednostkę w lewo
B. po przesunięciu wykresu funkcji y=2x wzdłuż osi OX o 1 jednostkę w prawo
C. w symetrii wykresu funkcji y=2x względem osi OX
D. w symetrii wykresu funkcji y=2x względem osi OY
Proszę o rozwiązanie
18 lis 21:32
Radek:
D w symetrii wykresu y=2x względem osi OY
18 lis 21:36
Linaa: a dlaczego tak ?
18 lis 21:57
Radek:
a narysuj sobie te wykresy to zobaczysz
18 lis 21:59
Linaa: ok
18 lis 22:01