wariancje
milenaa: w prywatnej specjalistycznej przychodni lekarskiej pracuje 4 lekarzy wiecej niz pozostalych
pracownikow. Srednia pensja lekarzy zatrudnionych w tej przychodni wynosi 3850zl, zas srednia
pensja pozostalych pracownikow jest 1900zl nizsza. Srednia placa wszystkich pracownikow tej
przychodni jest rowna 3090zl. Oblicz,ilu lekarzy pracuje w tej przychodni.
Bardzo prosze o pomoc.
18 lis 21:31
Janek191:
x − ilość pozostałych pracowników
x + 4 − ilość lekarzy
więc
| | ( x + 4)* 3 850 + x* ( 3 850 − 1 900) | |
|
| = 3 090 |
| | ( x + 4) + x | |
| 3 850x + 15 400 + 1 950 x | |
| = 3 090 / * ( 2x + 4) |
| 2x + 4 | |
5 800x + 15 400 = 6 180 x + 12 360
15 400 − 12 360 = 6 180 x − 5 800 x
3 040 = 380 x / : 380
x = 8
więc
8 + 4 = 12
Odp. W tej przychodni pracuje 12 lekarzy.
===================================
18 lis 23:54
milenaa: Maciek i Grzegorz analizowali wyniki swoich prac klasowych z matematyki. Kazdy z chlopcow ma po
piec ocen. Maciek uzyskal nastepujace wyniki: 4,4,2,5,5. Okazalo sie,ze srednia ocen Grzegorza
jest o 1 mniejsza niz srednia ocen Macka. Wiedzac,ze wariancja ocen kazdego z chlopcow byla
taka sama i wynosila 1,2, uzupelnij oceny Grzegorza z prac klasowych z matematyki,jeslu
wiadomo,ze wsrod pieciu ocen sa: 2,3,3.
Prosze o pomoc.
19 lis 08:14
daras: a dziękuję za poprzednie


co to jest maszynka do rozwiązywania zadań na poziomie szkoły podstawowej
19 lis 11:01