funkcja
Radek: Funkcja kwadratowa f ma tylko jedno miejsce zerowe, przyjmuje największą wartość dla argumentu
−4, a do jej wykresu należy punkt A(1,− 50 ) . Napisz wzór funkcji f w postaci ogólnej.
x
w=−4
x
1=−8
a(x−8)
2
a(1−8)
2=−50
49a=−50
tak czy nie tędy droga ?
18 lis 21:23
Mila:
Coś w tym dobrego jest, ale masz błąd w rachunkach
| | x1+x2 | |
xw= |
| do tego podstaw i dalej dobrze myślisz. |
| | 2 | |
18 lis 21:38
Radek:
x
1=−4
a(x+4)
2
a(1+4)
2=50
Pani Mileno chyba ten zapis nie jest dobry bo x
1 i x
2 ? to ma dwa różne pierwiastki i nie
skrócę ?
18 lis 21:41
Mila:
| | 2x1 | |
No przecież skoro x1=x2, to masz wzór |
| =−4 |
| | 2 | |
18 lis 22:32
Mila:
Masz tam błąd w ostatniej linijce, ma tam być (−50)
18 lis 22:38
Radek: poprawiłem

Liczba b jest największą liczbą całkowitą, dla której najmniejsza wartość funkcji f(x) =
x
2+bx+2 jest większa od −3.Wyznacz liczbę b .
18 lis 22:56
Radek: ?
19 lis 16:57
19 lis 16:58
Radek:
Czemu taki zapis ? Ja proszę o wytłumaczenie
19 lis 17:03
Piotr 10: Ok. Co to jest najmniejsza wartość funkcji i kiedy ona występuję( dla paraboli) ?
19 lis 17:05
Radek:
Najmniejsza wartość to yw czyli f(xw)]=yw ramiona skierowane do góry
19 lis 17:06
Piotr 10: I teraz przeczytaj jeszcze raz zadanie i zastanów się. Ja będę niedługo
19 lis 17:07
Piotr 10: I jak ?
19 lis 17:31
Radek: Ok
19 lis 17:43