| n2+2 | ||
∑ ( | )3n2+2 | |
| n2 |
| n2+2 | 2 | ||
=(1+ | ) | ||
| n2 | n2 |
Przy okazji widzę, że sporo się tu udizelasz to może zwrócę się od razu z tym też do Ciebie,
Jak to rozpisać ? Bo dalej jak już stworzę n+1 to daję radę, z tym mam problemy czsami...
| (n+1)! | ||
∑ | ||
| 2n |
| (n+1) | n! ( n+1) | |||
an= | = | |||
| 2n | 2n |
| (n+2)! | ||
an+1= | ||
| 2(n+1) |
| (n+2)! | 2n | 2n*2 | ||||
limn→∞ | * | = | * | |||
| 2(n+1) | n! ( n+1) | 2n |
| n!(n+2)(n+1) | |
= 1 | |
| n!(n+2) |
| n+2 | |
→∞ | |
| 2 |
| (n+2)! | |
=n+2 | |
| (n+1)! |
| 2n | n!(n+2)(n+1) | n+2 | ∞ | ||||
* | = | = | = ∞ | ||||
| 2n*2 | n!(n+1) | 2 | 2 |