.
Piotr 10: Zdarzenia losowe A,B zawarte są w Ω oraz P(A ∩ B')=0,7. Wykaż, że P(A'∩ B) ≤0,3.
P(A∩B')=P(A) − P(A∩B)
P(A'∩B)=P(B) − P(A∩B)
Czy ten początek jest dobrze ?
18 lis 21:20
Piotr 10:
18 lis 21:33
Mila: Tak.
18 lis 21:43
Piotr 10: P(A∩B')=P(A) − P(A∩B)
P(A∩B)=P(A) − P(A∩B'
P(A'∩B=P(B) − (P(A) − P(A∩B')=P(B) − P(A) + 0,7
P(B) ≥ P(A)
A Do tego momentu ?
18 lis 21:47
Mila:

Diagram Venna
P(A∩B')=P(A\B)=0,7
P(A'∩B)=P(B\A)
A⊂Ω,B⊂Ω
Zbiory:
(A\B),(B\A) są rozłączne i zawarte w Ω
P(A\B)+P(B\A) ≤P(Ω)=1⇔
0,7+P(B\A) ≤1⇔
P(B\A) ≤1−0,7⇔P(A'∩B)≤0,3
18 lis 22:06
Piotr 10: A moim sposobem to nie za bardzo ?
18 lis 22:08
Mila:
Inaczej, to :
Skorzystaj z sumy zbiorów A i B
18 lis 22:29
Piotr 10: P(A'∩B=P(B) − [(P(A) − P(A∩B')]=P(B) − P(A) + P(A∩B')
P(A U B)=P(A)+P(B) − P(A∩B)
P(A'∩B)=P(B) − P(A) − P(A∩B')=P(B) − [P(A U B) − P(B) + P(A∩B)] +P(A∩B')=
=2P(B) − P(A∪B)
nie wiem
18 lis 22:43
Hugo: Tez masz jutroz tego spr

? Jak to macie dobrze to rôwniez podziekje sb przeanalizuje. : )
18 lis 22:46
Piotr 10: Nie, do matury się uczę, bo tego działu nie ogarniam
18 lis 22:47
Hugo: Taki filozoficzny bym powiedzial. Wariacja czy kombinacja oto jest pytanie... To ciagi ,
rôzniczkowe i zespolone czaje ze ogarniasz ; p
18 lis 23:04
Piotr 10: Nie

,
18 lis 23:05
Piotr 10: Mila możesz wejść tutaj ?
18 lis 23:07
Hugo: Pragniesz Mili Wez od razu jeszcze Ete .. Wyjdzie 'delta' taki stosunek matematyczny

..
//wybaczcie ;3 juz sie zamykam, dostalem dzis bdb z polskiego B) nikt mi nie uwierzyl
Mam pytanie;gdzie tu jest rejestracja bo chcialem kolorek.
18 lis 23:17
Piotr 10: A ja mam zagrożenie z polaka. Na dole po lewej stronie masz okienko
18 lis 23:21
Mila:
Nie widzę dokończenia Twojego sposobu.
Zostaw. Masz dobre, proste rozwiązanie. Jak wymyślę,coś rozsądnego , to napiszę.
Mam inny sposób, ale dużo kombinowania.
18 lis 23:25
Mila:
Hugo nie cytuj klasyków, ucz się matematyki.
18 lis 23:26
Piotr 10: Bo wiem, że można wykorzystać prawa De Morgana na pewno. Ale nie pamiętam tego zbytnio, znaczy
się dwie zależności tak, ale już rozbudowane to nie
18 lis 23:26
Piotr 10: Mila mam jeszcze jedno pytanie. Masz może zadania maturalne związane z kombinatoryką i
zadania tego typu co teraz robię

? Nie chce zadań jeszcze z obliczaniem prawdopodobieństwa
18 lis 23:33
Mila:
Poszukam w swoich notatkach.
19 lis 00:00
Piotr 10: Ok, dziękuję bardzo za pomoc
19 lis 00:02
Mila:
II sposób z sumą zbiorów [(A ∩ B') i (A' ∩ B) ]
P((A ∩ B') U (A' ∩ B) )=P((A ∩ B') )+P((A' ∩ B))−P((A ∩ B') ∩ (A' ∩ B))≤1⇔
0,7+P((A' ∩ B))−0≤1
P((A' ∩ B))≤0,3
19 lis 00:12
Piotr 10: Jutro to przeanalizuję, Dobranoc
19 lis 00:14
Mila:
Dobranoc
19 lis 00:17