geometria analityczna
Asiaa: Oblicz współrzędne środka okręgu opisanego na trójkacie ABC, jeśli:
A(−1,−4) B(8,−1) C( 3,4)
Bardzo proszę o pomoc i byłabym wdzięczna za wyjasnienie jak zrobic..
18 lis 21:18
Janek191:
( x − a)2 + ( y − b)2 = r2
A = ( − 1 ; −4), B = ( 8; − 1) C = ( 3; 4)
więc
1) ( − 1 − a)2 + ( − 4 − b)2 = r2 ⇒ 1 + 2a + a2 + 16 + 8b + b2 = r2
2) ( 8 − a)2 + ( − 1 − b)2 = r2 ⇒ 64 − 16a + a2 + 1 + 2b + b2 = r2
3) ( 3 − a)2 + ( 4 − b)2 = r 2 ⇒ 9 − 6a + a2 + 16 − 8b + b2 = r2
Od 1) odejmujemy 2) :
18a − 48 + 6b = 0
Od 1) odejmujemy 3) :
8a − 8 + 16 b = 0
Mamy układ równań :
18a + 6b = 48 / : 6
8 a + 16 b = 8 / : 8
−−−−−−−−−−−
3a + b = 8 ⇒ b = 8 − 3a
a + 2b = 1
−−−−−−−
a + 2*( 8 − 3a) = 1
a + 16 − 6a = 1
− 5a = − 15
a = 3
====
b = 8 − 3*3 = − 1
=============
S = ( 3; − 1) − środek okręgu opisanego na ΔABC
============================================
Z 1) ⇒ r2 = a2 + 2a + b2 + 8 b + 17
czyli r2 = 32 + 2*3 + ( −1)2 + 8*(−1) + 17 = 9 + 6 + 1 − 8 + 17 = 25
Odp. ( x − 3)2 + ( y + 1)2 = 25 − równanie okręgu
==========================
18 lis 23:06