induckja matematyczna
Rafal: Witam, mam problem z indukcja matematyczna a konkretniej z takim zadaniem.
Zadanie: Uzasadnij że dla każdej liczby naturalnej dodaniej n liczba 11n+1+122n−1 jest
podzielna przez 133.
1. dla n = 1
111+1+122*1−1 = 112+121= 121+12=133
widać że dla podstawienego n = 1 liczba 133 jest podzlena przez 133
2. dla n+1
11n+1+1+122*(n+1)−1=11n+2+122n+1
i teraz nie wiem co dalej bo jeżeli podstawiłem do wzoru n=1 wychodzi mi
113+123=1331+1728=3059
liczba ta jest podzelna przez 133 ale nie jestem pewien czy to już jest koniec udowodnienia
jeżeli jestem w błędzie to proszę o wytłumaczenie co robię źle
Pozdrawiam
11 paź 15:37
b.: krok 1. dobrze,
ale w kroku 2. należy pokazać, że jeśli 11
n+1+12
2n−1 jest podzielna przez 133 dla
*pewnego* n, to jest też tak dla n+1 w miejscu n.
czyli
założenie: dla pewnego n 133 dzieli 11
n+1+12
2n−1
teza : 133 dzieli 11
n+2+12
2(n+1)−1
liczymy tak, żeby skorzystać z zał. ind., czyli żeby jakoś wyłączyć liczbę 11
n+1+12
2n−1
11
n+2+12
2(n+1)−1 = 11*11
n+1+144*12
2n−1 =
= 11*(11
n+1+12
2n−1 ) + 133*12
2n−1
i ta liczba dzieli się przez 133 (pierwszy czynnik z założenia indukcyjnego, drugi − widać
dlaczego
11 paź 15:47
Rafal: nie rozumiem od tego momentu 11*11n+1+144*122n−1 = możesz wytłumaczyć ?
11 paź 16:12
b.: wyłączamy czynnik 11n+1+122n−1 , żeby z zał. ind. skorzystać −− mamy 144=11+133, więc
... = 11*11n+1 + (11+133)*122n−1 = 11*(11n+1+122n−1 ) + 133*122n−1
12 paź 22:03