Janek191:

A = ( − 1; 3) C = (5; 5)
y = x + 4
Niech bok AB będzie zawarty w prostej o równaniu y = x + 4,
więc
B = ( x ; x + 4)
Mamy
→
BA = [ − 1 − x; 3 − ( x + 4) ] = [ − 1 − x ; − x − 1 ]
→
BC = [ 5 − x ; 5 − ( x + 4) ] = [ 5 − x ; 1 − x ]
Wektory
→ →
BA i BC są prostopadłe, więc ich iloczyn skalarny jest równy 0
→ →
BA o BC = [ −1 − x ; − x − 1] o [5 − x ;1 − x ] = − (1 + x)*( 5 − x) + [ −( x + 1)]*(1 − x) =
= − 5 + x − 5x + x
2 − x + x
2 − 1 + x = 2 x
2 − 4 x − 6 = 0
2 x
2 − 4 x − 6 = 0 / : 2
x
2 − 2 x − 3 = 0
Δ = (−2)
2 − 4*1*(−3) = 4 + 12 = 16
√Δ = 4
więc
| | 2 − 4 | | 2 + 4 | |
x = |
| = − 1 lub x = |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
y = − 1 + 4 = 3 lub y = 3 + 4 = 7
zatem
B = ( − 1 ; 3) = A − odpada lub B = ( 3; 7 )
=====================================
Mamy
→ →
AB = DC
A = ( − 1; 3), B = ( 3; 7 )
→
AB = [ 3 − (−1) ; 7 − 3 ] = [ 4 ; 4 ]
C = ( 5; 5) D = ( x ; y )
→
DC = [ 5 − x ; 5 − y ]
więc
4 = 5 − x i 4 = 5 − y
x = 1 i y = 1
D = ( 1 ; 1)
=========
pigor: ... , Punkty A(−1,3) i C(5,5) sa wierzchołkami prostokąta ABCD, którego
jeden z boków zawarty jest w prostej o równaniu y= x+4. Znajdź współrzędne
wierzchołków B i D.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub
bez wektorów i ich iloczynu skalarnego np. tak :
A=(−1,3) ∊ k: y=x+4 , a C=(5,5)∉ k , no to niech B=(x,x+4) , to prosta CB taka,
że CB⊥k : x−y+4=0 ⇒ CB: 1(x−5)+1(y−5)=0 ⇔ CB : x+y=10 i k : x−y= −4 ⇔
⇔ 2x= 6 i y=x+4 ⇔ (x,y)=
(3,7) =B − szukany wierzchołek ;
dalej,
ponieważ środek AC: S= (
12*4,
12*8)= (2,4) jest zarazem środkiem DB,
gdzie D=(x,y) i B=(3,7) ⇒ x+3=2*2 i y+7= 2*4 ⇔ (x,y)=
(1,1) =D − szukany
wierzchołek prostokąta ABCD . ...