pytanie
tn: Witam,
Mamy zadanie:
Przestrzeń R4, wektory
x = [1,−2,−3,−1]
y=[2,−2,5,2]
z = [−1, 10, a,7]
dla jakich a rzeczywistych mamy, że suma span (x,y) + span(z) jest prosta?
Tzn, ja chciałbym na razie, żeby ktoś powiedział mi:
jak wyznaczyć:
span (x,y) ∩ span(z)
Ogólnie nie potrafię wyznaczac części wspólnej dwóch przestrzeni.
Może ktos to wytłumaczyć ?
18 lis 20:43
tn: up
18 lis 21:08
Krzysiek: jak dla mnie
u∊span(x,y)∩span(z) czyli u∊span(x,y) i u∊span(z)
zatem istnieją takie skalary d,b,c∊R,że:
u=dx+by
u=cz
czyli:
[−2c,10c,a*c,7c]=[d+2b,−2d−2b,−3d+5b,−d+2b]
żeby to była suma prosta to span(x,y) ∩span(z)={0}
czyli ma wyjść c=d=b=0
18 lis 21:22
tn: Ok, ale pokaż nawet tylko jak znaleźć samą cześć wspolną, zapominamy w ogóle o sumie.
Tylko samą cześć wspólną chcemy znaleźć
18 lis 21:30
MQ: Suma algebraiczna podprzestrzeni nie jest częścią wspólną tych podprzestrzeni, tylko
podprzestrzenią wyznaczoną przez sumy wektorów, z których jeden należy do jednej
podprzestrzeni, a drugi do drugiej.
18 lis 21:32
tn: ok, no proszę o pokazanie części wspólnej, span(x,y) i span (z). tyle.
18 lis 21:34
Andżej: mama ci powie
18 lis 23:11