Wykres funkcji trygonometrycznej
jakubs: Mam narysować wykres:
y=2sinx|cosx|
y=2sinxcosx=sin2x dla cosx≥0 czyli dla x∊(−π2+2kπ ; π2+2kπ )
y=−2sinxcosx=−sin2x dla cosx<0 czyli dla x∊(π2+2kπ ; 3π2+2kπ)
Mógłby ktoś sprawdzić moje wypociny ?
18 lis 20:39
ZKS:
Domknij przedziały i będzie

.
18 lis 21:07
18 lis 21:10
ZKS:
No i dobrze pokazuje Wolfram.
18 lis 21:17
jakubs: No i wlasnie w tym jest problem, bo nie wiem jak narysować ten wykres.
sin2x w przedziale którym wyżej podałem
i −sin2x w przedziale który też podałem
Czy jakoś inaczej ?
18 lis 21:22
ZKS:
To narysuj sobie y = sin(2x) oraz y = −sin(2x) następnie zobacz jak one wyglądają w tych
przedziałach.
18 lis 21:33
jakubs: Ale ja jestem tępy...

dzięki za pomoc
18 lis 21:40
jakubs: Mam jescze taki wykres
| | x*sinx | |
f(x)= |
| x∊(0;2π) |
| | |sinx| | |
I to będzie:
dla x∊(0,π) f(x)=x
dla x∊(π, 2π) f(x)=−x
Dobrze ?
18 lis 22:22