Wielomian, ile rozwiązań
diego662: Ile rozwiązań ma równanie: x
3 = x
2 − 2x ?
Proszę o pomoc
18 lis 20:36
matematyk za dyche: Jedno rozw. x=0 ,wyciągasz x przed nawias a później delta wychodzi ujemna
18 lis 20:40
diego662: No właśnie− jak delta jest ujemna to nie ma rozwiązań.. więc dlaczego tutaj jedno?
18 lis 20:45
matematyk za dyche: x
3=x
2−2x
x
3−x
2+2x=0
x(x
2−x+2)=0
x=0 x
2−x+2=0
Już znasz odpowiedź
18 lis 20:49
diego662: Tak, tak. dzięki
18 lis 20:53
matematyk za dyche: Proszę,cieszę się,że mogłem pomóc z moją wiedzą
18 lis 20:54