zadanko
pomm: Oblicz współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie ABC, jeśli
A= (−3, −3) B=( 5, −3) C=(7,7)
18 lis 20:36
MQ: Punkt przecięcia symetralnych boków.
18 lis 20:46
pomm: ale jak to liczyć?
18 lis 20:49
MQ: Symetralna BC
(x−5)2+(y−(−3))2=(x−7)2+(y−7)2
itd.
i masz układ 3 równań na dwie niewiadome −− więc nawet z nadmiarem.
Jeśli jeszcze zauważysz, że symetralną AB można prosto przewidzieć bez równania, to będziesz
miał jeszcze prościej, bo od razu dostajesz wsp. x.
18 lis 20:55
Eta:
18 lis 21:03