szybka odp
galŚrednica podstawy stożka je: Średnica podstawy stożka jest równa promieniowi kuli o objętości równej objętości tego stożka.
Zaznacz zdanie prawdziwe.
Wysokość tego stożka jest 32 razy większa od promienia jego podstawy.
Wysokość tego stożka jest 32 razy mniejsza od promienia jego podstawy.
Wysokość tego stożka jest o 32 większa od promienia jego podstawy.
Wysokość tego stożka jest o 32 mniejsza od promienia jego podstawy.
18 lis 20:32
Janek191:
d − średnica podstawy stożka
R − promień kuli
Mamy
d = 2r = R ⇒ R
3 = (2r)
3 = 8 r
3
V
k = V
s
czyli
| 4 | | 1 | |
| π*8r3 = |
| π r2 *h / * 3 |
| 3 | | 3 | |
32 π*r
3 = π r
2 *h / : ( π r
2)
32 r = h
Odp. h = 32 r
=============
Wysokość tego stożka jest 32 razy większa od promienia jego podstawy.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
19 lis 13:08
Janek191:
d − średnica podstawy stożka
R − promień kuli
Mamy
d = 2r = R ⇒ R
3 = (2r)
3 = 8 r
3
V
k = V
s
czyli
| 4 | | 1 | |
| π*8r3 = |
| π r2 *h / * 3 |
| 3 | | 3 | |
32 π*r
3 = π r
2 *h / : ( π r
2)
32 r = h
Odp. h = 32 r
=============
Wysokość tego stożka jest 32 razy większa od promienia jego podstawy.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
19 lis 13:09