wartości bezwzgędne 1 liceum
patrycja: oblicz:
|4|=
|−8|=
|0|=
|−3/4|
|4−8|=
|−2+9|=
|−4 x 3 +5|=
|−3|−|−6|=
||3−4|−1|=
|3−2|x|2−3|=
proszę o wytłumaczenie
pigor: ... , wszystko z definicji wartości bezwzględnej liczby (inna nazwa
moduł liczby), , która "brzmi" :
{ dodatniej jest ta liczba (ona sama)
wartość bezwzględna liczby { 0 (zero) jest zero (0)
{:ujemnej jest liczba do niej przeciwna
i to zapamiętaj

, a więc
u Ciebie zgodnie z tym co napisałem wyżej :
|4|= 4 ; |−8|= −(−8)= 8 ; |0|= 0 ; |−
34|= −(−
34) =
34 ;
|4−8|= |−4|= −(−4)= 4 ; |−2+9|= |7|= 7 ; |−4*3+5|= |−12+5|= |−7|=

= 7 ;
|−3|− |−6|= 3 − 6= −3 ; ||3−4|−1|= ||−1|−1|= |1−1|= |0|= 0 ;
|3−2|*|2−3|= |1|*|−1|= 1*1= 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
i na koniec np. takie "cuś" :
|
√2−1}=
√2−1, ale |1−
√2|= −(1−
√2)= −1+
√2=
√2−1 ... i tyle

. ...