matematykaszkolna.pl
wyznacznik macierzy 4x4 pastrze: wyznacznik macierzy 4x4. pytanie odnosnie tego, jeśli mam macierz 4x4 i zeruję sobię kolumnę tzn. oprócz jedynki, i przemnażam sobie przez jakąś liczbę co wyzeruje mi daną współrzędną, następnie przemnażam kolejne cyfry(ew. liczby) i dodaję je do danej współrzędnej, to czy wyznacznik się zmienia? nauczycielka twierdzi że tak, ale ja nie potrafiłem użyć sensownego argumentu i nie potrafię do tej pory odpowiedzieć. Nie chcę robić tutaj reklamy, ale jeden pan z nauki e−learningowej przemnaża i wychodzi wynik odpowiedni. tylko akurat w moich zadaniach jak startuję od różnych cyfr, zawsze się zdarza jedynka, to łatwo wyzerować, i liczę, ale jednak wyznacznik za każdym razem się zmienia. rozumiem, że ktoś kto w tym nie siedzi nie zrozumie mnie dokładnie jak chodzi o przemnażanie kolumny czy wiersza i dodawanie odpowiedni, jeśli zeruję kolumnę dodaję wiersze, uprzednio pomnożone przez to, co wyzerowało mi w danej kolumnie czy rzędzie 3 współrzędne, bo 1 zawsze zostaje. potem już wiem jak liczyć Laplacem i odpowiednio pomnożyć 1*(−1)W+K czyli ktory rto wiersz i kolumna i potem wynik z rozwinięcia laplacea jesli ktoś zna odpowiedz na moje pytanie, proszę zweryfikować to emotka. jutro mam z tego koło i już sam nie wiem, bo stres potrafi zamieszać w głowie emotka
18 lis 20:12
Krzysiek: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wyznacznik zatem jeżeli dodasz do wiersza lub odejmiesz inny np. podwojony wiersz to wyznacznik się nie zmieni. błąd pewnie polega na tym,że przykładowo robisz(lub ktoś tak robi) w2: 2w2−3w3 czyli do wiersza drugiego (pomnożonego przez 2) odejmujesz wiersz 3. Wtedy wyznaczynik się zmieni. nie zmieni się gdy zrobisz: w2: w2−3/2w3
18 lis 20:22
pastrze: Panie Krzyśku, robię tak. Mam macierz: 2 1 1 6 3 2 1 −1 −1 −3 −2 4 1 −2 −1 1 startuję ze współrzędnej: Wiersz pierwszy, kolumna 3; jest to cyfra 1. bedę zerował kolumnę, czyli chcę mieć zera pod tą jedynkę, czyli zamiast 1 −2 i −1 chcę mieć zera, więc mnożę i dodaję odpowiednie współrzędne do odpowiednich i wynik wychodzi mi taki: 2 1 1 6 1 1 0 −7 3 −1 0 16 3 −1 0 7 następnie rozwinięcie laplacea, ale to darujmy, bo to wiem emotka
18 lis 20:28