matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc z pochodną
adek:
Pomóżcie z pochodną:(x*lnx −x). mnie wychodzi lnx−2x+1 a na zajęciach wyszło lnx
18 lis 20:08
magda:
(x*lnx−x)'=[x(lnx−1)]'=(x)'*(lnx−1)+x(lnx−1)'=1*(lnx−1)+x*(1/x)=lnx−1+1=lnx
18 lis 20:35