matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:Liczby zespolone-podstawy
matematyk za dyche:
Chciałbym sprawdzić: (i+1)(i−1)(2i−3)(3−i)=14−18i
2i
i+1
=i−1
4−3i
4+3i
=
7
25
−
24
25
i
(1+3i)(8−i)
(2+i)
2
=
23i+11
4i+3
Zgadza się?
18 lis 20:00