funkcja
Radek: Zbiorem wartości funkcji kwadratowej g jest przedział (−
∞ ,5> , a zbiorem rozwiązań
nierówności g (x) > 0 jest przedział (2,8) . Wyznacz wzór funkcji g .
y
w=5
−Δ=20a
Δ=−20a
a(x−2)(x−8)
a(x
2−2x−8x+16)
a(x
2−10x+16)
jak to dalej ruszyć ? proszę o wytłumaczenie tego zadania ?
18 lis 19:44
Hajtowy:
Skoro znamy pierwiastki trójmianu, to wiemy, że jest ona postaci
g(x ) = a(x − 2)(x − 8).
Współczynnik a wyznaczamy sprawdzając, kiedy f(5) = 5 (są to współrzędne wierzchołka).
| | 5 | |
5 = a * 3 * (− 3) ⇒ a = − |
| |
| | 9 | |
Tak więc:
| | 5 | |
g(x) = − |
| (x − 2)(x − 8) |
| | 9 | |
18 lis 19:51
Radek:
Hajtowy czy Ty przeczytałeś treść mojego pytania ? Ja chcę moim sposobem dokończyć to zadanie w
ten sposób w który zacząłem a nie gotowe rozwiązanie !
18 lis 19:52
ZKS:
Hajtowy nie widzę gdzie policzyłeś odciętą wierzchołka. Tak jak byś gdzieś przeczytał i
to przepisał.
18 lis 19:55
Hajtowy: Dokończyłem to co zacząłeś.
Stanąłeś w miejscu przy : a(x−2)(x−8)
Masz rację, mogłem nie kończyć zadania, ale jeśli nie chcesz pomocy to nie

Nie będę Ci się w zadania wpierdzielał
18 lis 19:55
ZKS:
| | x1 + x2 | |
Radek skorzystaj z tego że |
| = xw. |
| | 2 | |
18 lis 19:56
Mila:
y
w=5
a<0
f(x)=a*(x−5)
2+5 postać kanoniczna
f(2)=0 ⇔a*(2−5)
2+5=0
dokończ
18 lis 19:59
Radek:
To już wiem bo Hajtowy mi rozwiązał

a czy z tego Δ=−20a dojdę do rozwiązania ?
18 lis 20:00
ZKS:
A jeżeli naprawdę chcesz iść swoim tropem policz Δ równania
a(x2 − 10x + 16) = 0
ax2 − 10ax + 16a = 0
następnie porównaj to z wcześniejszą Δ którą liczyłeś czyli Δ = −20a.
18 lis 20:02
Radek: Dzięki ZKS

Wykaż, że jeżeli c< 0 ,to trójmian kwadratowy y=x
2+bx+c ma dwa różne miejsca zerowe.
Δ=b
2−4(−c)
Δ=b
2+4c
Jak teraz napisać uzasadnienie ?
Kwadrat liczby rzeczywistej będzie dodatni i jeśli dodamy do niego liczbę dodatnią to Δ>0
?
18 lis 20:05
ZKS:
Twoja funkcja wygląda tak y = x2 + bx + c a nie jak napisałeś licząc Δ. Według Twojej Δ
masz funkcję y = −x2 + bx + c albo y = x2 + bx − c.
18 lis 20:09
Radek:
Ale c<0
Δ=b2−4ac
Δ=b2+4ac ?
Nie mogę tak zapisać ? Mam podane przecież, że c<0 ?
18 lis 20:11
ZKS:
Niestety nie możesz jeżeli c = −1 to z Twojego wzoru na Δ otrzymujemy
Δ = b2 − 4a co nie jest prawdą przecież.
18 lis 20:13
ZKS:
Zauważ to na prostym równaniu. Wiemy że c < 0 to dzieląc to równanie przez c mamy
xc = 3
| | 3 | | 3 | |
x = |
| a nie x = |
| bo przykładowo jeżeli c = −1 to |
| | c | | −c | |
| | 3 | |
x = −3 a nie x = |
| = 3. |
| | −(−1) | |
Mam nadzieję że już rozumujesz o co chodzi.
18 lis 20:15
Radek:
jeśli c=−1
to mam b2−4a(−1)
b2+4a ?
18 lis 20:16
ZKS:
Tak. A z Twojego wzoru wynikało że Δ = b2 − 4a.
Teraz napisz ile wynosi Δ tej funkcji z zadania co podałeś.
18 lis 20:23
Radek:
b2−4a(−c)
18 lis 20:26
ZKS:
Nie rozumiem czemu ciągle piszesz −c zamiast c? Jeżeli byś miał
y = x2 − bx − 4 (widać że c < 0) to czy Δ = b2 − 1 * [−(−4)].
18 lis 20:29
Radek:
Δ=b2+4ac i co dalej ?
18 lis 20:33
ZKS:
U Ciebie a = 1 więc jak wygląda Δ?
18 lis 20:34
ZKS:
I na upartego ciągle bierzesz −c zamiast c. Powiedz mi tylko dlaczego dopisujesz
sobie ten − przy c?
18 lis 20:35
Radek: a racja głupi ja

b
2−4c ? dopisuje bo c mam ujemne tak ? więc zmieni się znak ?
18 lis 20:37
ZKS:
Tak Twoja Δ wygląda tak jak teraz napisałeś Δ = b2 − 4c i jak wiesz aby równanie kwadratowe
miało dwa różne miejsca zerowe to Δ > 0 więc
b2 − 4c > 0
b2 > 4c
Teraz zapisuj wnioski dlaczego to jest zawsze spełnione.
18 lis 20:43
Radek:
kwadrat liczby rzeczywistej będzie dodatni a wyrażenie po prawej stronie ujemne dla c<0 ?
18 lis 20:49
ZKS:

O takie uzasadnienie chodziło.

Mogłeś tylko lepiej napisać nieujemny bo kwadrat liczby
rzeczywistej może być też zerem.
18 lis 20:51
Radek: Dziękuję za pomoc i taką współpracę cenię !
18 lis 21:44
ZKS:
Na zdrowie.
18 lis 21:56