równania i nierówności z wartością bezwzględną
Ania: Czy mógłby ktoś krok po kroku, nie robiąc przeskoków myślowych wyjaśnić mi jak należy
rozwiązywać takie zadania?

a) |x
3 − x| + x
2 −1=0
b) |x
3−8| > x
2 +2x +4
Byłabym bardzo wdzięczna.
18 lis 19:31
Hajtowy: z definicji wartości bezwzględnej, znasz taką?
18 lis 19:33
Ania: Robiłam prostsze przykłady, ale jak zaczynają się tego typu to nigdy nie wiem co i jak, więc
chciałabym żeby ktoś to pokazał na takich przykładach, bo w ten sposób zawsze łatwiej
zrozumieć
18 lis 19:35
Bizon:
... niemal z definicji wartości bezwzględnej
a) |x3−x|=−x2+1
18 lis 19:36
Ania: czyli będzie
x3 − x = −x2 +1 (lub czy i w tym miejscu? ) x3 − x = x2 −1 ?
poprawnie?
18 lis 19:43
Ania: i czy nie powinno przyjąć się jeszcze jakiś przedziałów, w którym dane równanie rozwiązujemy
18 lis 19:45
Ania: Mógłby ktoś chociaż wytłumaczyć mi jak rozwiązać tą nierówność, bo ja naprawdę tego nie
rozumiem
18 lis 20:55
H2O: dobra spróbuje
18 lis 20:59
H2O: to robiłem zawsze tak :
|x3−x|+x2−1=0
|x(x−1)(x+1)| +x2−1=0
teraz trzeba ogarnąc co sie dzieje z wartoscia bezwzględną,
widzimy ze dla ;
x∊<−1,0> u <1,+∞) wyrazenie pod wartoscia bezwzgledna jest wieksze badz rowne od zera ( po
narysowaniu wezyka to widac )
a dla x∊(−∞,−1)u(0,1) wyrazenie jest ujemne ;
czyli rozpatrujemy dwa przypadki;
zatem mamy cos takiego ;
1*) dla x∊<−1,0> u <1,+∞) teraz dla dodatnich opuszczamy wartosc bezwzgledna i mamy
x3−x+x2−1=0 i teraz pamietaj o tym ze dzialasz na liczbach z takiego zbioru {<−1,0> u
<1,+∞)}
wiec jak ci wyjdzie ze x=−500 to tego nie uwzgledniasz w odpowiedzi bo x musi sie zawierac w
tym przedziale .
2*) analogicznie dla x∊(−∞,−1)u(0,1) masz
−(x3−x)+x2−1=0 {teraz trzeba bylo zmienic znak przed wyrazeniem z wartoisci bezwzglefnej bo
wyrazenie pod nia jest ujemne dla x ze zbioru na ktorym dzialamy czyli (−∞,−1)u(0,1)
i tak samo rozwiazujesz i patrzysz co ci wyszlo jak liczba zawiera sie w przedziale to jest
rozwiazaniem a jak nie to nie uwzgledniasz
na koniec sumujesz rozwiazania z obydwoch przypadkow ,
tak samo robi sie przyklady z nierownosciami ,tylko tam w odpowiedzi dotaniesz jakis przedzial
18 lis 21:11
Ania: dziękuję Ci bardzo

Mam jeszcze tylko jedno pytanie, jak jest znak "<" lub ">" to gdy
pozbywam się wartości bezwzględnej to kiedy on się zmienia?
18 lis 21:27
H2O: on sie nie zmienia tylko kazdy stosuje skrót myslowy a dzieje sie tak np masz tak';
|x+1|>1 wiec wg zasady rozbijamy na dwa przypadki
1*) dla x∊(−∞;−1) mamy zatem
−(x+1)>1 czyli −1>(x+1)
2*) dla x∊<−1;+∞) masz tak
x+1>1
wiec mamy (x+1)>1 oraz (x+1)<−1
nic sie nie zmienia
18 lis 21:59
pigor: ..., no to mój "skrót myślowy", aby nie być posądzany o gotowiec, np.
taki :
a)
|x3−x|+x2−1= 0 ⇔ |−x(1−x
2)|= 1−x
2 ⇔ |−x|(1−x
2)−(1−x
2)= 0 i 1−x
2 ≥0 ⇔
⇔ (1−x
2)(|x|−1)= 0 i x
2≤ 1 ⇔ (x
2=1 lub |x|=1) i |x|≤ 1 ⇔
⇔ |x|=1 i |x|≤ 1 ⇔ |x|=1 ⇔
x= ±1 ⇔
x∊{−1,1} . ...
18 lis 22:31
pigor: ..., ponieważ x
2+2x+4 >0 ∀x∊R, więc np. tak :
b)
|x3−8| > x2+2x+4 ⇔ x
3−8< −x
2−2x−4 lub x*3−8 > x
2+2x+4 ⇔
⇔ x
3+x
2+2x−4< 0 lub x
3 > x
2+2x+1+11 >0 ⇔
⇔ x
3−x
2+2x
2−2x+4x−4 < 0 lub x
3 > (x+1)
2+11 ⇔
⇔ x
2(x−1)+2x(x−1)+4(x−1)< 0 lub x∊∅ (tak

"widzę" z ilustracji graficznej) ⇒
⇒ (x−1)(x
2+2x+4) < 0 ⇔ x−1< 0 ⇔
x< 1 ⇔
x∊(−∞;1) . ...
18 lis 23:12