pomocy
jopek?: Napisz wzór funkcji y= g(m), która każdej liczbie rzeczywistej m przyporządkowuje najmniejszą
wartość funkcji kwadratowej f(x) = −x2 + (m2−4)x +2 w przedziale <−1,1>
18 lis 19:24
wredulus_pospolitus:
zauważ iż ... funkcja f(x) nie posiada minimum globalnego ... jedynie maksimum ... czyli
najmniejszą wartość w przedziale <−1;1> ZAWSZE będzie przyjmować albo dla x=−1 albo dla x=1
18 lis 19:28
wredulus_pospolitus:
zauważ, że m2−4 >0 dla |m|∊(2,+∞)
co za tym idziesz ... dla takiego przedziału 'mniejszą' wartość funkcja f(x) przyjmie dla x=−1
odwrotnie gdy m2−4<0
i już masz postać g(m)
18 lis 19:30
jopek?: a dla największej wartości jak to zrobić
18 lis 19:40