matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
samouczek:
5
26
−
+5 = 0
x
2
x
jak to rozwiązać? wiem ze wspolny mianownik itd.
18 lis 18:38
Janek191:
5
26
−
+ 5 = 0 ; x ≠ 0
x
2
x
5
26 x
− 5 x
2
−
=
x
2
x
2
x
2
5 − 26 x
− 5x
2
=
x
2
x
2
5 − 26 x = − 5 x
2
5 x
2
− 26 x + 5 = 0 Δ = ( −26)
2
− 4*5*5 = 676 − 100 = 576
√
Δ
= 24
26 − 24
26 + 24
x =
= 0,2 lub x =
= 5
10
10
======================================
19 lis 14:03
5-latek:
Prosze i nastepny gotowiec . Przepisze bezmyslnie a na sprw2dzianie zadzwoni do
Janka 191
zeby napisal sprawdzian
19 lis 14:13