Ciąg geometryczny
Podstawka: Iloczyn pięciu kolejnych początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jest równy 243
trzeci wyraz tego ciągu, wynosi?
Bardzo proszę o pomoc, jedyne co można wywnioskować to : (a1) x (a1 x q) x (a1 x q2) x (a1 x
q3) x (a1 x q4) = 243
18 lis 18:30
Saizou :
a1=x
a2=xq
a3=xq2
a4=xq3
a5=xq4
x*xq*xq2*xq3*xq4=243
x5*q10=243
(xq2)2=243
a32=243
a3=√243 lub a3=−√243
18 lis 18:33
Podstawka: odpowiedzi to 9 lub 3 lub 27 lub 18
18 lis 18:34
Saizou :
oczywiście poprawka
(xq2)5=243
a35=243
a3=3
18 lis 18:34
Podstawka: dziękuję bardzo! <3
18 lis 18:40