arytmetyka granic
woj;): Witam, proszę o pomoc z taką własnością granic ciągów:
Pokaż, że jeśli granice ciągów an i bn istnieją (są właściwe), to zachodzi taka równość:
lim (an)(bn)=lim (an)(lim bn). Oczywiście po n→nieskończoności
18 lis 18:17
woj;): nikt nie ma żadnego pomysłu?
18 lis 18:42
PW: Pomysł dla ciągów o wyrazach dodatnich:
loganbn = bnlogan.
Udowodnić najpierw, że jeżeli istnieje limun i jest to granica właściwa, to istnieje również
limlog(un) i odwrotnie.
log(limun) = lim(logun)
18 lis 18:58