kresy
zadanie: podaj kresy zbioru oraz określ, czy kresy należą do zbioru.
| | 3 | |
A={ |
| −{5}{m2}: m, n ∊N} |
| | n | |
jak podchodzic do tych zadan?
18 lis 18:06
18 lis 18:07
zadanie: wypisywac kilka wyrazow, ktore naleza do tego zbioru? bo czasami sa takie, ze trudno to zrobic?
18 lis 18:08
zadanie: ?
18 lis 18:56
zadanie: jutro na zajeciach bedziemy robic przyklady ale chcialbym juz byc troche zaznajomiony
18 lis 19:17
Krzysiek: jak dla mnie kresy zbioru to będą:
3 i −5.
gdy n→∞ i m=1 3/n−5/m2→−5
gdy m→∞ i n=1 to 3/n−5/m2→3
zarówno 3 i −5 nie należą do tego zbiory.
18 lis 19:27
zadanie: kres gorny wyszedl mi taki sam
a dolny −2 bo przyjalem, ze n=m=1 (3−5=−2)
| | 3 | |
ale przeciez n moze byc dowolnie duze i wtedy |
| dazyc do zera a wtedy m=1 i wychodzi −5 |
| | n | |
nie zauwazylem tego
18 lis 19:42
zadanie: dziekuje
18 lis 19:42