Schemat wnioskowań i czy jest niezawodny.
Rafalst: Witam.
Proszę o sprawdzenie zadania. Chociaż patrząc na sam tekst to wychodzi na to, że nie jest
niezawodny. Czyli dokładnie tak jak wyszło ze schematu wnioskowań i jego sprawdzenia. Ale nie
jestem pewien ułożenia przesłanek.
Skonstruować schemat wnioskowań i sprawdzić czy jest niezawodny.
TEKST:
Ola kocha się w Karolu. Jeśli Ola jest wrażliwa, dobra i sumienna, to jeśli kocha się w Karolu,
to wspiera i docenia każde jego poczynania. Ale Ola nie jest wrażliwa, dobra i sumienna. Tak
więc nie wspiera i nie docenia każdych poczynań Karola.
p − Ola kocha się w Karolu
q − Ola jest wrażliwa, dobra i sumienna
r − wspiera i docenia każde jego poczynania
p
q→(p→r)
¬q
−−−−−−−−−−−−−
¬r
[p⋀(q→(p→r))⋀¬q] → ¬r
1→0 czyli r = 1, p = 1, q = 0
p→r da nam 1
q→(p→r) da nam 1
Czyli brak sprzeczności.
18 lis 17:48