Dziedzina funkcji
Dany: Witam. Jak wyznaczyć dziedzinę takiej funkcji:
f(x) = √(sinx − 1)
Robiłem tak:
sinx −1 ≥ 0
sinx ≥ 1
I teraz nie wiem co dalej. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
18 lis 17:48
Kamix: sinx=1, bo jest to maksymalna wartość funkcji sinus ; d
18 lis 17:51
Dany: Czyli dziedziną funkcji jest liczba jeden?
18 lis 17:52
Kamix: Nigdy nie miałem do czynienia z takim przykładem, ale jak dla mnie jest okey. Niech się
wypowiedzą specjaliści ; )
18 lis 17:55
AS:
D = {x:x = π/2 + 2*k*π , k ∊ C}
18 lis 18:03