Jak rozwiązać to równanie?
Lulu: x
3+x
2−6=0
Jak obliczyć to równanie ? Z góry dzięki
18 lis 17:41
Kamix: Z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych tutaj nam nie
pójdzie, w ogóle to to wyrażenie nie ma pierwiastków wymiernych, jedyne co możemy tutaj zrobić
to podać przybliżoną wartość tego wyrażenia wspomagając się wolframem ; P
18 lis 17:48
Lulu: Mógłbyś zaprezentować?

Ucieszyłabym się bardzo
18 lis 17:50
18 lis 17:56
wajdzik: Użyj schematu Hornera.
18 lis 17:58
PW: wajdzik, nie da rady − nie znamy żadnego pierwiastka. Ten jeden, który na pewno istnieje,
jest nie do odgadnięcia, sprawdźmy:
W(
√2) = 2
√2+2 − 6 = 2
√2 − 4 < 0
W(
√3) = 2
√3 + 3 − 6 = 2
√3 − 3 >0,
a więc pierwiastek leży między liczbami
√2 i
√3. Można się bawić dalej, na przykład wziąć
środek tego przedziału, tzn.
| | 1,41+1,73 | |
i sprawdzać W(x3). Ta liczba x3 jest już dość bliska szukanej, u nas x3 ≈ |
| = |
| | 2 | |
1,57 − niewiele różnimy się od obliczonego przez wolframalpha przybliżenia 1,5377.
Nie ma jednak nadziei na znalezienie "dokładnej" wartości pierwiastka.
18 lis 19:21