Kilka zadań z ciągów arytmetycznych
Kristoff: 1 zad
Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 12. Oblicz czwarty wyraz tego ciągu.
( nie wiem czy to zadanie jest całe, bo mam uciętą kartkę, ale jeżeli wiecie o co z tym chodzi
to możecie podać podobny przykład )
2 zadanie
Wykaż, że ciąg Bn = 3−5n jest arytmetyczny
3. Dziesiąty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 25, a jedenasty wyraz jest równy 30. Oblicz
pierwszy wyraz tego ciągu
4. Wyznacz sumę 3+6+9...63
Do tego dodam, że wykorzystujemy tylko dwa wzory na te zadania ogólny czyli An=a1+(n−1)*r oraz
na sumę : Sn= a1+an*n/2. Jeżeli możecie to proszę Was o wszelką pomoc jutro mam poprawę
sprawdzianu z tego i nie wiem jak się za to zabrać a chcę to zrozumieć
18 lis 17:36
pigor: ...,
1) a
4=a
1+3r= 12+3r= 3(4+r) , gdzie r∊R ;
−−−−−−−−−−−−−
2) z def. c.arytm. a
n+1−a
n= 3−5(n+1)−(3−5n)= 3−5n−5−3+5n= −5= r= const c.n.w.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3) ciąg (a
n)= (3,6,9,..., 63) i a
1=3, r=3, a
n=63 ⇒ a
1+(n−1)r= 63 ⇔
⇔ 3+(n−1*3= 63 /:3 ⇔ 1+n−1= 21 ⇔ n=21 , więc
S
21=
12(3+63}*21= 33*21= 693. ...
18 lis 19:49
wiktor: Oceń prawdziwość poniższych zdań. Zaznacz P, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub F —
jeśli jest fałszywe.
Przekątne prostokąta mogą mieć długości 3cm i 4cm. P F
Można skonstruować trójkąt, którego boki mają długości: 3cm, 4 cm i 5cm. P F
Wszystkie kąty trójkąta prostokątnego są proste. P F prosze o pomoc
28 maj 11:07