równanie prostej
ania23168: napisz równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty; A(4,2) i B(−1,3)
18 lis 17:35
Kamix: y=ax+b
Masz dwa punkty, więc podstawiasz w miejsce x i y ich współrzędne:
2=4a+b
3=−a+b /*4
Drugie równanie mnożę razy 4 by móc zastosować metodę przeciwnych współczynników do rozwiązania
układu równań, otrzymuję:
2=4a+b
12=−4a+4b
14=5b/:5
b=14/5
Podstawiam b do jednego z równań by otrzymać współczynnik kierunkowy a, podstawię do 1 bo
będzie mi łatwiej:
2=4a+145
−4a=145−2
−4a=45/:(−4)
a=−15
Więc wzór prostej będzie wyglądał tak:
y=−15x+145
I po zadanku... ; )
18 lis 17:41
18 lis 17:51
Kamix: dero2005 wydaje mi się, że mój sposób jest bardziej "szkolny"...
18 lis 17:53
dero2005:
nic nie zaszkodzi znać i inny sposób
18 lis 18:25
PW: No to w ramach zabawy trzeci sposób.
A = (4, 2), B = (−1, 3)
Wektor [AB] = [−1−4, 3−2] = [−5, 1].
Dowolny punkt P = (x, y) na prostej.
Wektor [AP] = [x−4, y−2] jest równoległy do wektora [−5, 1], jest więc jego wielokrotnością,
czyli
[x−4, y−2] = t•[−5, 1], t∊R.
x−4=−5t i y−2 = t
x = −5t+4 i y = t + 2, t∊R.
− układ tych równań to tzw.
równanie parametryczne prostej − osobno określone są x i y
jako funkcje zmiennej rzeczywistej t..
Kto nie wierzy, niech sprawdzi: podstawiając t=y−2 do równania x = −5t + 4 otrzymamy
x = −5(y−2) +4
x = −5y + 14
− wynik ten sam co
Kamixa
18 lis 18:43