granica
pomocy!: jak obliczyć granicę przy pomocy stałej eulera !?
lim(1+
1n)
n = e
a
n=(1+2n)
1/n
lim (
11 +
2n1)
1/n

pomocy nie mam pojęcia jak to się liczy za pomocą tej metody!
18 lis 17:33
Maverick: to co pierwsze napisałeś to wzór jest i z niego robisz po prostu
musisz doprowadzić do postaci by można było go wykorzystać an=(1+1/2n)2n
By była prawda musisz jeszcze podnieść do odpowiedniej potęgi wszystko
an=((1+1/2n)2n)(−1/2n2)
liczysz granicę pomnożonej potęgi masz lim −1/2n2=0
Więc masz lim an=e0=1
18 lis 17:40