LOGARYTMY
student w potrzebie: Rownanie i nierownosc logarytmiczna. Sprawdzenie wyniku.
rzuci ktos okiem, mam jutro kolosa

?
zad1
log3(x+2)−log3(x−1)≥1
zal. x+2>0 x−1>0
x>−2 x>1 D=(1;+ nieskonczonosc)
log3(x+2)−log3(x−1)≥1
log3 (x+2)/(x−1)≥log3
3
(x+2)/(x−1)≥3
x+2≥3x−3
−2x≥−5
x≤5/2
odp x ε (1;5/2>
zad2
log1/2(x+4)−log1/2(3x−1)≤0
zal.
x+4>0 3x−1>0
x>−4 x>1/3 D= <1/3;+nieskonczonosc)
log1/2(x+4)−log1/2(3x−1)≤0
log1/2(x+4)/(3x−1)≤0
log1/2(x+4)/(3x−1)≤log.in dolny 1/2 do 1 bo inaczej 0 ze wzoru na logarytmy ?
(x+4)/(3x−1)≤1
x+4≤3x−1
x−3x≤−1−4
−2x≤−5
x≤2 i 1/2
odp. x ε <1/3;2 i 1/2>
rysunki mysle sa zbedne, ale z nich widac dlaczego taki przedzial
zad.3
2log
2 1/3x + 3log1/3x−5=0
zal.
x>0 x>5 D=(5;+nieskon.)
log1/3x=t zal. t>0
2t
2+3t−5=0
delta=47=7
t1=−2 i 1/2 t2=1
log1/3x=−2 i 1/2 lub log1/3x=1
1/3
−2 1/2=x lub 1/3
1=x
1/3
−5/2=x lub x2=1/3
3
5/2=x
x1=
√243
odp. x1 ε D
martwi mnie ten x1 ze taki wyszedl.
18 lis 16:49
krystek: 1) do 4 linijki dobrze , potem źle (x−1) może być "+" lub" −'mnożysz przez (x−1)2 lub
wszystko na lewo i wspólny mianownik
18 lis 16:52
krystek: zad2 uwaga jak do 1)
18 lis 16:54
student w potrzebie: wspolny mianownik ?
mgr inzynier z maty, zrobila to tak jak ja..
18 lis 16:56
krystek: To słuchaj :mgr. inż.
18 lis 16:57
student w potrzebie: czemu plus lub minus...?
po to to mnoze przez to samo zeby sie pozbyc ulamka czyz nie ?
18 lis 16:58
krystek: −2x<4 /(−2)
x>−2
lub 2<5 /(−3) zobacz jaką nierównośc otrzymasz
18 lis 16:59
student w potrzebie: to wytlumcz mi prosze dlaczego tak to widzisz ?
czemu to jest zle ? (x+2)/(x−1)≥3 to mi nic nieda jak pomnoze przez kwadrat (x−1)2
18 lis 17:00
student w potrzebie: "2<5 /(−3) " ?
18 lis 17:01
krystek: | x+2 | |
| ≥3 ro\związ tak jak w LO |
| x−1 | |
18 lis 17:01
18 lis 17:02
Janek191:
z.1
Jest dobrze, bo x − 1 > 0 , więc znak nierówności się nie zmienia
18 lis 17:03
Janek191:
z.2
Tak samo, bo 3x − 1 > 0
18 lis 17:05
krystek: Ok ale dla zrozumienia należy podać ,ponieważ nie rozumieją dlaczego ( należało napisać)
18 lis 17:06
18 lis 17:08
student w potrzebie: no widze blad, 3 przenosze , wspolny mianownik i wychodzi co innego calkiem
zrobie na kartce i podam same x czy dobrze mi wyszly bo Pan pewnie juz zna odpowiedz okej ?
i do 1 i do 2 zadania

a zalozenia i te 2 zadania dobrze ?
i przepraszam

ale tak wlasnie na tablicy bylo...
18 lis 17:09
Janek191:
z. 3
Δ = 49 !
18 lis 17:09
Janek191:
z. 3
Δ = 49 !
18 lis 17:09
student w potrzebie: czyli sqrt7

?
18 lis 17:10
student w potrzebie: znaczy sqrtdelta= 7 tak ?
czyli moj tok robienia tego typu zadan jest dobrze ?

lacznie z zalozeniami ?
18 lis 17:11
student w potrzebie: i nurtuje mnie do tego pewne pytanie, a mianowicie..
do rownan log. przedzial robie tylko do zalozen by dziedzine pokazac i pisze w odp ile jest
rowny x tak?
a do nierow. log przedzial robie dla zalozen, by dziedzina byla i potem do x jakiego mi wyjdzie
rozw tak ? i dopiero podaje odpowiedz do czego nalezy x?
18 lis 17:13
krystek: Przy nierównościach musisz wziąc część wspólnią rozwiązania i ustalonej dziedziny
18 lis 17:16
krystek: W równaniach wyznaczone x musi należeć do wyznaczonej dziedziny.
18 lis 17:16
student w potrzebie: yhym
ale te 4 zadania dobrze zrobilem tak

?
18 lis 17:38