Nie wiem czy zadanie jest dokladnie slowo w slowo napisane, ale w dobrym stylu
Andrzej: Udowodnij (−3) jest pierwiastkiem wielomianu w(x) = −x3 +2x2+15x
18 lis 16:34
wredulus_pospolitus:
podstaw za 'x' liczbę (−3) i sprawdź ile wynosi wartość wielomianu
18 lis 16:35
krystek: Wtedy W(−3)=0
18 lis 16:35
Janek191:
Musi zachodzić W( −3) = 0
W(−3) = − ( −3)3 + 2*( −3)2 + 15*(−3) = − ( − 27) + 18 − 45 = 45 − 45 = 0
18 lis 16:38
Rafał: Mam pytanie... jezeli zrobilem tak : że −x3+2x2+15x = 0 x(−x2+2x+15) i liczylem delte :
−x2+2x+15
Delta = 8
x1= 10
x2=−3
To jest kompletnie zle rozwiazane ?
18 lis 18:12
Rafał: Oceni to ktos ?
18 lis 18:26