| √4x2+25−5 | ||
limx→0 | ||
| 2x2+x |
piszesz wynik
| 4x2 | |
| (2x2+x)(√4x2+25−5 |
| a2 − b2 | ||
Korzystamy z wzoru a − b = | dla licznika. | |
| a + b |
| √ 4 x2 + 25 − 5 | 4 x2 + 25 − 25 | |||
= | = | |||
| 2 x2 + x | ( √4 x2 + 25 + 5)*( 2x2 + x) |
| 4 x2 | 4x | |||
= | = | |||
| ( √ 4 x2 + 25 *( 2 x + 1)* x | (√4 x2 +25)*( 2 x + 1) |
| 4 x | 4*0 | |||
lim x → 0 | = | = | ||
| ( √4x2 + 25)*( 2 x + 1) | √ 4*0 + 25)*( 2*0 + 1) |
| 0 | ||
= | = 0 | |
| 5*1 |
| a2 − b2 | ||
Korzystamy z wzoru a − b = | dla licznika. | |
| a + b |
| √ 4 x2 + 25 − 5 | 4 x2 + 25 − 25 | |||
= | = | |||
| 2 x2 + x | ( √4 x2 + 25 + 5)*( 2x2 + x) |
| 4 x2 | 4x | |||
= | = | |||
| ( √ 4 x2 + 25 *( 2 x + 1)* x | (√4 x2 +25)*( 2 x + 1) |
| 4 x | 4*0 | |||
lim x → 0 | = | = | ||
| ( √4x2 + 25)*( 2 x + 1) | √ 4*0 + 25)*( 2*0 + 1) |
| 0 | ||
= | = 0 | |
| 5*1 |