Postać kanoniczna- funkcja homograficzna
Justyna: Mam równanie xy+y−6=0 doprowadziłam je do postaci funkcji homograficznej o wzorze ogólnym
y=6/x+1 musze to zamienić na postać kanoniczną ale nie wiem jak, wiem że istnieją jakieś
wzoryu na a1 bo na p i q znam ale nie wiem jak wyliczyć a . Proszę o pomoc i z góry dziękuje
.
18 lis 16:18
pigor: | | 6 | |
... , xy+y−6= 0 ⇔ y= |
| i x≠−1, to jest szukana postać |
| | x+1 | |
kanoniczna, bo
| | a | | 6 | | 6 | |
y= q+ |
| = 0+ |
| = |
| , gdzie wektor [p,q]=[−1,0], a=6. ...  |
| | x−p | | x−(−1) | | x+1 | |
18 lis 20:08