majsta
RychuPeja: JAk zapisac to w postaci sumy ? 1⋅2+2⋅3+3⋅4+…+n(n+1) E
18 lis 16:17
AS: Potrzebne będą dwa wzory
| | 1 | |
a) suma liczb naturalnych: 1 + 2 + ... + n = |
| *n*(n +1) |
| | 2 | |
| | 1 | |
b) suma kwadratów: 12 + 22 +... + n2 = |
| *n*(n + 1)*(2*n + 1) |
| | 6 | |
1*2 = 1
2 + 1
2*3 = 2
2 + 2
3*4 = 3
2 + 3 ...
==========
S = (1
2 + 1) + (2
2 + 2) + (3
2 + 3) + ... + (n
2 + n) =
(1
2 + 2
2 + ... + n
2) + ( 1 + 2 +... + n) =
| 1 | | 1 | |
| *n*(n + 1)*(2*n + 1) + |
| *n*(n +1) = ... |
| 6 | | 2 | |
18 lis 16:40
RychuPeja: Nie potrzebnie sie rozpisywales

chodzi mi o Sigma jak to zapisac
18 lis 16:54
AS:
n
S = ∑n*(n + 1)
i=1
18 lis 17:02
RychuPeja: oki dzieki
18 lis 17:28