tożsamość trygonometryczna
michał: Proszę o pomoc w rozwiązaniu
1.
cosα2sinα−2sin3α = 1sin2α
cosα2sinα−2sin3α = 12sinαcosα
i nie wiem co dalej
proszę o wskazówki
18 lis 16:10
krystek: | | .... | |
Napisz czytelnie duże U |
| |
| | ... | |
18 lis 16:29
pomocy!: | cosα | | 1 | |
| = |
|
|
| 2sinα−2sin3α | | sin2α | |
| cosα | |
| = I{1}{2sinαcosα}
|
| 2sinα−2sin3α | |
zamieniłem sin 2α, ale co dalej robić to nie wiem
18 lis 16:33
wredulus_pospolitus:
w mianowniku wyciągasz 2sinx przed nawias
nawias otrzymany .... rozpisz '1' za pomocą jedynki trygonometrycznej i zredukuj sin
2x
zredukuj cosx
i co zostaje

koniec zadania
18 lis 16:33