pomocy
Jakub: Potrzebuję pomocy w następującym zadaniu:
Na sprężynie zawieszono ciało o masie m=0,5kg co spowodowało jej rozciągnięcie o x=10cm. Jaki
będzie okres drgań ciała po wprawieniu go w ruch ?
18 lis 16:07
Jakub: Pomoże ktoś ?
18 lis 16:21
magda: Korzystamy ze wzoru na okres drgań masy zawieszonej na sprężynie: T=2π√m/k.
k otrzymujemy z równowagi sił przed wprawieniem masy w ruch (1 zasada dynamiki),
a zatem Fciężkości=Fsprężystości ⇒ mg=kx.
18 lis 19:49
Jakub: A mógłbyś napisać mi działania lub jak wyliczyć k
18 lis 19:57
magda: k=mg/x.
18 lis 20:19
20 lis 13:43