analiza :)
PuRXUTM: Wyznacz kresy (=supremum i infimum) następujących zbiorów:
wq mnie sup=1 inf=0 dobrze

to się liczy jakoś ze wzoru czy po prostu zgaduje
inf=−1
| | sin(nπ/2 | |
{ |
| : n∊N} (naturalne są tutaj od 0 czy od 1  ) |
| | n+1 | |
sup=1 inf=−1
i jeszcze mam przykład {sin n: n∊N} z dopiskiem "trudne"

pomożecie ?
18 lis 15:57
PuRXUTM: up
18 lis 16:15
PuRXUTM: up
18 lis 16:27
wredulus_pospolitus:
teoretycznie trzeba wykazać wprost z definicji
w praktyce to:
jeżeli ciąg jest monotoniczny i zbieżny to bierzesz pierwszy element ciągu oraz granicę
jeżeli ciąg jest kawałkami monotoniczny i zbieżny to bierzesz element minimalny, maksymalny i
granicę (i z nich wybierasz)
jeżeli ciąg nie jest monotoniczny, ale jest zbieżny to tak jak wcześniej
jeżeli ciąg jest ograniczony −−− to masz ograniczenia

jeżeli ciąg jest rozbieżny −−− to brak inf i/lub sup
18 lis 16:38
Krzysiek: jak dla mnie
a)ok
b)ok
c) to zależy jak miałeś podane na wykładzie, bo to różnie się definiuje.
ok.
| | 3 | |
d)źle, dla n=2, masz − |
| <−1 |
| | 2 | |
podobnie dla dodatniej wartości.
e)a to przecież nie będzie −1 i 1 ?
18 lis 16:38
PuRXUTM: Krzysiek przy e to nie będzie −1,1 bo n∊N a nie do rzeczywistych
mamy sin1, sin2, sin3, ...
18 lis 16:41
PuRXUTM: | | n | |
sory Krzysiek w d ma być |
| ... czyli chyba dobrze obliczyłem ale źle przepisałem tutaj |
| | n+1 | |
polecenie, nie ?
18 lis 16:44
Krzysiek: d) to ok.
a co do e) to zapomniałem,że jeszcze jest warunek:
∀ε>0 ∃a∊A a>s−ε
gdzie s to sup(A)....więc może to nie zachodzi gdy n∊N
18 lis 16:54
Maslanek: No tak.
Ale możemy wziąć ciąg zbieżny do 1.
Na pewno pośród tych sin1, sin2, sin3 ... znajdziemy podciąg f(xn) ściśle niemalejący i
ograniczony, zatem i zbieżny.
Wtedy mamy f(xn)∊(0,1).
Można udowodnić, że jeśli ciąg (an) jest ograniczony i niemalejący, to jego g=sup an.
18 lis 23:10