matematykaszkolna.pl
analiza :) PuRXUTM: Wyznacz kresy (=supremum i infimum) następujących zbiorów:
 1 
{

: n∊N}
 n 
wq mnie sup=1 inf=0 dobrze to się liczy jakoś ze wzoru czy po prostu zgaduje
 (−1)n 
{

: n∊N}
 n 
 1 
sup=

2 
inf=−1
 sin(nπ/2 
{

: n∊N} (naturalne są tutaj od 0 czy od 1 )
 n+1 
 1 
sup=1/2 inf=−

4 
 n+1 
{

cos(nπ/2): n∊N}
 n 
sup=1 inf=−1 i jeszcze mam przykład {sin n: n∊N} z dopiskiem "trudne" emotka pomożecie ? emotka
18 lis 15:57
PuRXUTM: up
18 lis 16:15
PuRXUTM: up
18 lis 16:27
wredulus_pospolitus: teoretycznie trzeba wykazać wprost z definicji w praktyce to: jeżeli ciąg jest monotoniczny i zbieżny to bierzesz pierwszy element ciągu oraz granicę jeżeli ciąg jest kawałkami monotoniczny i zbieżny to bierzesz element minimalny, maksymalny i granicę (i z nich wybierasz) jeżeli ciąg nie jest monotoniczny, ale jest zbieżny to tak jak wcześniej jeżeli ciąg jest ograniczony −−− to masz ograniczenia emotka jeżeli ciąg jest rozbieżny −−− to brak inf i/lub sup
18 lis 16:38
Krzysiek: jak dla mnie a)ok b)ok c) to zależy jak miałeś podane na wykładzie, bo to różnie się definiuje. ok.
 3 
d)źle, dla n=2, masz −

<−1
 2 
podobnie dla dodatniej wartości. e)a to przecież nie będzie −1 i 1 ?
18 lis 16:38
PuRXUTM: Krzysiek przy e to nie będzie −1,1 bo n∊N a nie do rzeczywistych mamy sin1, sin2, sin3, ...
18 lis 16:41
PuRXUTM:
 n 
sory Krzysiek w d ma być

... czyli chyba dobrze obliczyłem ale źle przepisałem tutaj
 n+1 
polecenie, nie ? emotka
18 lis 16:44
Krzysiek: d) to ok. a co do e) to zapomniałem,że jeszcze jest warunek: ∀ε>0 ∃a∊A a>s−ε gdzie s to sup(A)....więc może to nie zachodzi gdy n∊N
18 lis 16:54
Maslanek: No tak. Ale możemy wziąć ciąg zbieżny do 1. Na pewno pośród tych sin1, sin2, sin3 ... znajdziemy podciąg f(xn) ściśle niemalejący i ograniczony, zatem i zbieżny. Wtedy mamy f(xn)∊(0,1). Można udowodnić, że jeśli ciąg (an) jest ograniczony i niemalejący, to jego g=sup an.
18 lis 23:10