Nierówność Cauchy'ego Schwarza
Kozubek: Korzystająć z jedynki trygonometrycznej i nierówności Cauchy'ego−Schwarza mam pokazać, że
| sin(x)+2 cos(x) | ≤ 5
dla x∊R
Nie wiem jak zacząć
18 lis 15:31
PW:
|sinx+2cosx| = (1•sinx=2•cosx)2 ≤ (12+22)(sin2x+cos2x) = 5•1
≤ to nierówność Cauchy'ego−Buniakowskiego−Schwarza.
Wygląda na to, że teza mogłaby brzmieć
|sinx+2cosx| ≤ √5.
18 lis 15:52
PW: Oczywiście tam jest błąd (z radości że wiem, wyłączyłem uwagę). Powinno być:
(1•sinx + 2•cosx)2 ≤ (12+22)(sin2x+cos2x)
(1•sinx + 2•cosx)2 ≤ 5
|sinx + 2cosx| ≤ √5
18 lis 17:56