Silnia
kołek: Jak rozpisać (n+1)!
18 lis 15:30
kołek: ludzie pomocy
18 lis 15:34
Saizou : to zależy co chcesz osiągnąć, ale np.
(n+1)!=(n+1)n(n−1)(n−2)...(n−k)...1
18 lis 15:35
Mila:
albo
n!*(n+1)
18 lis 15:37
kołek: | | (n+1)! − n! | |
no chcę rozwiązać takie cuś |
| |
| | (n+1)! + n! | |
18 lis 15:38
Saizou :
| (n+1)n!−n! | | n+1−1 | | n | |
| = |
| = |
| |
| (n+1)n!+n! | | n+1+1 | | n+2 | |
18 lis 15:40
18 lis 15:40
kołek: Jak wy to....
18 lis 15:41
Saizou : ja my co?
18 lis 15:42
kołek: Jak wy to tak liczycie no
18 lis 15:43
kołek: | | n+1−1 | |
Czego z tego wyszło |
| ?:( |
| | n+1+1 | |
18 lis 15:44
Saizou : | | n!(n+1−1) | |
n! w mianowniku i liczniku przed nawias i masz |
| i teraz n! się redukuje |
| | n!(n+1+1) | |
18 lis 15:46
Mila:
U{(n+1)!−n!}}{(n+1)!+n!}=
| | n!*(n+1)−n! | |
= |
| wyłączań n! |
| | n!*(n+1)−n! | |
| | n!*(n+1−1) | | n | |
= |
| = |
| |
| | n!*(n+1+1) | | n+2 | |
18 lis 15:46
kołek: | | n | |
To coś takiego lim N→∞ |
| do czego dąży? |
| | n+2 | |
18 lis 15:57
kołek: | | ∞ | |
Wyjdzie |
| to ile to  |
| | ∞+2 | |
18 lis 15:58
Saizou : | n | | n+2−2 | | 2 | |
| = |
| =1− |
| i teraz dokończ |
| n+2 | | n+2 | | n+2 | |
18 lis 16:00
daras: 1
18 lis 16:09
kołek: Nie no nie czaje
18 lis 16:12