Granice
kuleczka: lim n−>∞ n(ln(n+1)−lnn)
18 lis 15:07
ICSP: = 1
18 lis 15:10
kuleczka: Wynik znam ale nie wiem jak postępować tutaj z ln
18 lis 15:11
ICSP: 1. W nawiasie wzór na lna − ln b
2. Wzór : a * ln b = ln ba
18 lis 15:12
kuleczka: mógłbyś to rozpisać bo tego nie widzę wgl
18 lis 15:15
wredulus_pospolitus:
| | n+1 | | 1 | |
więc ln(n+1) − ln n = ln ( |
| ) = ln (1+ |
| ) |
| | n | | n | |
18 lis 15:17
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | |
n * ln (1+ |
| ) = ln (1+ |
| ) n −> ... do czego dąży  |
| | n | | n | |
18 lis 15:17
kuleczka: Czyli zasady jak na normalnych logarytmach, wielkie dzięki. Co za ośmieszenie :<
18 lis 15:19
kuleczka: do e dąży
18 lis 15:20
Mila:
do 1, jak napisał ICSP
18 lis 15:43
kołek: No jak jak mam w książce napisane, że taka postać dąży do e
18 lis 15:45
ICSP:
zatem
| | 1 | |
ln (1 + |
| )n → ln e = 1 |
| | n | |
18 lis 15:48
kołek: A sorry za wprowadzanie w błąd

Niech się jednak mądrzejsi wypowiadają!
18 lis 15:50