Funkcje
MALWINA: Czy mogłabym prosić o pomoc w tym zadaniu?

Dana jest funkcja f określona wzorem f(x) =
(2−x)
2. Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji w przedziale <0, 5>
11 paź 13:44
tim:

Jest to funkcja kwadratowa o wierzchołku (2,0). Ramiona ma skierowane do góry. Jak myślisz,
gdzie w podanym, przedziale funkcja ma najmniejszą, a gdzie największą wartość.
11 paź 14:03
MALWINA: Najmniejszą w wierzchołku?
11 paź 14:08
tim: Tak (wierzchołek należy do przedziału)
11 paź 14:11
MALWINA: A jak to mam wyznaczyć?
11 paź 14:14
tim: Skoro wiesz, że w wierzchołku ma najmniejszą wartość oraz znasz jego współrzędne (x = 2, y = 0)
odczytaj wartość funkcji dla x = 2.
A gdzie (z przedziału <0, 5>) będzie miała największą wartość?
11 paź 14:16
MALWINA: Nie wiem
11 paź 14:24
tim:

To jest nasza funkcja i nasz przedział. Odczytaj z wykresu dla jakiej wartości z przedziału
funkcja ma największą i najmniejszą wartość.
11 paź 14:28
tim: Zauważasz, że dla x = 5, wartość jest największa, zaś dla x = 2 najmniejsza.
y = (2 − 2)2 = 02 = 0
y = (2 − 5)2 = (−3)2 = 9
Odp. Największą wartość w podanym przedziale przyjmuje x = 5 i wynosi ona 9, zaś najmniejszą x
= 2 i wynosi ona 0
11 paź 14:45
MALWINA: najmniejsza x=2 , największa x=5 ?
11 paź 14:53
tim: Tak, przeczytaj mój poprzedni post.
11 paź 14:57
MALWINA: Czytałam, Bardzo dziękuje za wytłumaczenie, ale jak pisze odpowiedz do zadania to mam tylko
wypisać najmniejsza i największą wartość jako x?
11 paź 15:02
tim: Wartość to y.
11 paź 15:03
MALWINA: Ok

To zapisze jako y=9 i y=0, oczywiście z obliczeniami. Dziękuje
11 paź 15:08
Bogdan:
timie − świetne i czytelne prowadzenie

, ale partnerka pisząc: "mam tylko
wypisać najmniejszą i największą wartość jako x? " dalej nie bardzo wie o co chodzi

.
Jak tłumaczyć oczywistość

?
11 paź 15:14