planimetria
zenek: W trapezie ABCD punkty K,L są odpowiednio środkami ramion AD i BC. Odcinek KL przecina
przekątną AC w punkcie M oraz przekątną DB w punkcie N. Wykaż, że:
a) |AM|= |MC| oraz |DN|= |NB|
18 lis 14:58
wredulus_pospolitus:

skorzystaj z tw. Talesa

albo z trygonometrii
analogicznie dla drugiej przekątnej
18 lis 15:14
zenek: dzięki!
18 lis 16:10
zenek: czyli dzięki podobieństwu trójkątów kąt, kąt, kąt mogę zapisać
| h | | 2h | |
| = |
| i dwójki się skracają i mamy dowód? |
| |AM| | | 2|AM| | |
18 lis 16:19