Rozwiąż równanie
Oleńka: 1/4−cos
2x=0
Rozwiązałam to tak:
cos
2x=1/4
z tego wychodzą 2 rozwiązania:
1.cos
2x=1/4
cosx=1/2
(cos x jest dodatnie dla I i IV ćwiartki więc:...dalej wiem że trzeba rozpisać, ale właśnie nie
wiem jak

)
2.cos
2x=−1/4
cosx=−1/2
(cos x jest dodatnie dla II i III ćwiartki więc:...dalej wiem że trzeba rozpisać, ale właśnie
nie wiem jak

)
Bardzo was proszę o wytłumaczenie...
18 lis 14:44
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
cosx = |
| −> x = ... jaki kąt  kłania się tabelka trygonometryczna + rysunek f(x) = |
| | 2 | |
cosx
| | 1 | |
cosx = − |
| −> analogicznie |
| | 2 | |
18 lis 14:46
Mati_gg9225535:
z wykresu łatwo odczytać
| | 1 | | 2 | | 4 | |
cosx = − |
| ⇔ x = |
| π + 2kπ, k∊C v x = |
| π + 2kπ, k∊C |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
cosx = |
| ⇔ x = − |
| π + 2kπ, k∊C v x = |
| + 2kπ, k∊C |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
18 lis 14:51
Oleńka: Tylko właśnie nie zgadza mi się z odpowiedziami: Dokończyłam tak:
cosx=1/2
a więc powinno być
dla cwiartki 1
cosx=π/3+2kπ
dla ćwiartki IV
cosx=cos(2π−π/3)
x=5π/3+2kπ
dla ćwiartki II
cosx=cos(π−π/3)
x=2π/3+2kπ
dla ćwiartki III
cosx=cos(π+π/3)
cosx=4π/3+2kπ
18 lis 14:54
wredulus_pospolitus:
nom i

zauważ, że:
π/3+2kπ ∪ 4π/3+2kπ = π/3+kπ // ponieważ 4π/3 = π + π/3
analogicznie druga para rozwiązań
18 lis 14:57
Oleńka: No a w odpowiedziach jest:
x=π/3+2kpi v x=−pi/3+2kpi v x=4π/5+2kp v x=−4π/5+2kpi
a w zadaniu chodzi aby nie odczytywać z wykresu tylko wyliczyć
18 lis 14:58
sylwia: 1.Oblicz równanie
a) −x2 +6x−5=0
b) (2x−1)2 −5(2x−1)+4=0
18 lis 15:01
Oleńka: Ty, Sylwia, to mój post.
18 lis 15:03
sylwia: sorry pomyliłam się
18 lis 15:06