Równanie z x w potędze
Kacperr0: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania , z góry dziękuję

2
x=2y+7
Chodzi o to by wyliczyć X .
Proszę o szybką odpowiedź bo motam się z tym i motam.
18 lis 14:33
irena_1:
x=log2(2y+7)
y>−3,5
18 lis 14:34
Kacperr0: Dzięki ale nie do końca o to chodzi bo to jest przykład z odwracania funkcji i poprostu X musi
się znaleźć po lewej stronie.
18 lis 14:40
irena_1:
Ale to właśnie odwrócenie. Funkcją odwrotną do wykładniczej jest funkcja logarytmiczna.
x=log22(y+3,5)=1+log2(y+3,5)
18 lis 14:43
wredulus_pospolitus:
więc nie masz wyliczyć 'x' tylko 'y'
2
x = 2y + 7
2
x − 7 = 2y
kurde ... na jakich Ty studiach jesteś

18 lis 14:44
wredulus_pospolitus:
Ireno −−− on wychodził od logarytmu ... pokazałem mu jak dojść do tego miejsca i zostawiłem z
'y = ...'
widać ... dalej już nie poszedł
18 lis 14:45
irena_1:
Nie wiedziałam.
Myślałam, że odwracając doszedł do równania wykładniczego i nie wiedział, co dalej...
18 lis 14:47
Kacperr0: Dlatego bardzo proszę o pomoc bo nie mogę dojść do rozwiązania.
18 lis 14:50
Kacperr0: Dobra już wszystko ogarnąłem , dzięki za fatygę. U mnie w podręczniku troszkę dziwnie bła
sformułowana odpowiedź i dlatego sie tak nad tym pociłem.
18 lis 15:07