granice (trzy ciagi)
Brooo: lim (n−>∞) n√3n+1+22n+1
z trzech ciągów bedziemy mieli:
n√22n ≤ n√3n+1+22n+1 ≤ n√22n + 22n
Jeżeli tak to dlaczego nie podstawiamy 22n za jedynke...
18 lis 14:10
wredulus_pospolitus:
tak na zajęciach prowadzący robił, że się pytasz

czy co ?!
18 lis 14:11
Brooo: nie, takie mam zadanie domowe i nie wiem jak to zrobic
18 lis 14:13
wredulus_pospolitus:
no to za 1 też podstaw
18 lis 14:14
wredulus_pospolitus:
zauważ także, że 3n+1 nie koniecznie jest < 22n
18 lis 14:19
irena_1:
n√3n+1+22n+1=
n√3*3n+4n+1=4
n√34n+1+14n→4
Pod ostatnim, pierwiastkiem jest
18 lis 14:38
irena_1:
dla n=2
33=27, a 26=64
18 lis 14:39