punkty skupienia ciagu
Mateusz: znalesc punkty skupienia ciagu:
b=1+2(−1)
n+1+3(−1)
0,5*n(n−1)
o co w ogole chodzi z tymi punktami skupienia? co to jest? jak się to liczy
18 lis 14:05
Maverick: Po ludzku jak by była funkcja to zbiór wartości.
Najmniejsza wartość ciągu a największa i masz przedział który jest punktem skupienia
18 lis 14:11
ICSP: Punkty skupienia są zbiorem granic podciągów danego ciągu.
18 lis 14:16
Mateusz: a jakie podciagi ma ten ciąg b na przklad ?
18 lis 14:27
ICSP: n = 3k . k ∊ {1 ; ...}
n = 3k+1 , k ∊ {0 ; 1 ; ...}
n = 3k+ 2 , k ∊ {0 ;1 , ...}
i to wszystkie. Wynikają one z okresu podstawowego cosinusa.
18 lis 14:30
ICSP: Tzn ja napisałem podciągi dla ciągu c

Dla b wystarczy rozpatrzyc dwa :
n = 2k , k ∊ {1 ; ...}
n = 2k + 1 , k ∊ {0 ; ...}
18 lis 14:31
Mateusz: a na jakiej podstawie wynikają one z okresu podstawowego cosinusa ?
18 lis 14:32
ICSP: Wstaw i policz. Wtedy zrozumiesz
18 lis 14:37
Mateusz: b)
dla n=2k
b=1+2*(−1)2k+1 + 3(−1)k(2k−1)
dla n=2k+1
b=1+2(−1)2(k+1) + 3(−1)k(2k+1)
i co dalej?
18 lis 14:52
ICSP: Są zbiorem granic
Czyli liczysz granicę przy k→
∞
Tylko najpierw postaraj się to trochę uprościć
18 lis 14:53
Mateusz: Ok, licze granicę, z tym że tego nie da sie już chyba bardziej uproscic, dlatego nie moge
obliczyc tej granicy ..
18 lis 14:58
ICSP: dla n = 2k
b = 1 + 2* (−1)2k + 1 + 3 * (−1)k(2k−1) = 1 − 2 + 3* (−1)k(2k−1)
Czyli dla k = 2s dostajemy :
lim 1 − 2 + 3* (−1)k(2k−1) = 1 − 2 + 3 = 2
oraz dla k = 2s + 1 dostajemy :
lim 1 − 2 + 3* (−1)k(2k−1) = 1 − 2 − 3 = − 4
18 lis 15:09
Mateusz: pomoże mi to ktoś ogarnąć ?...
18 lis 15:09
Mateusz: a dlaczego tam dla k=2s dostajemy +3 ? przeciez jak k=3 to k(2k−1)=15 czyli nieparzysta..
18 lis 15:14
ICSP: k = 2s
k = 2s + 1
oraz s musi być naturalne − to chyba oczywiste, taka sama zasada jak przy wcześniejszym
podstawieniu przy kn = 2k
zatem gdy k = 3 mamy drugi przypadek :
k = 2 * 1 + 1 ,s = 1
Gdy k = 3 to podstawiasz 2s + 1 a nie 2s
18 lis 15:16
Mateusz: najpierw za n podstawiam 2k i 2k+1, a pozniej za k podstawiam 2s i 2s+1 ? dlaczego? o co w tym
chodzi?
18 lis 15:28