Wyznaczenie obrazu funkcji danej przepisem
Tomek: Niech
−x+1 dla x<=0
f(x) =
x2+αx+β dla x>0
a) Niech α = 2, β=1. Wyznaczyć f([−1,2)) i f−1([1,4))
b) Dla jakich wartości parametrów α i β funkcja f jest różniczkowalna?
18 lis 13:51
wredulus_pospolitus:
b) jakie warunki mu spełnić funkcja aby byla różniczkowalna
18 lis 13:57
Tomek: Funkcja musi posiadać pochodną w każdym punkcie swojej dziedziny. Czyli musi być ciągła o to
chodzi?
18 lis 14:03
wredulus_pospolitus:
ciągłość to zbyt mało (przykład: f(x) = |x|)
ciągłość + 'gładkość' jest wymagana
18 lis 14:10
Tomek: Mein gott. A jak zdefiniować tą gładkość, albo lepiej, jak ją obliczyć?
18 lis 14:11
wredulus_pospolitus:
najlepiej to się nią nie przejmować tylko policzyć pochodną w punkcie z definicji
(granica lewo i prawostronna musi się sobie równać)
18 lis 14:13
Tomek: Wredulus, a nie pochodne z obu stron mają być sobie równe?
18 lis 14:18
wredulus_pospolitus:
wartość pochodnej w punkcie −−− jak wolisz
natomiast wzór pochodnej może być diametralnie inny 'nie robi'
18 lis 14:37
Tomek: A jeszcze ten podpunkt a) bo za każdym razem wychodzi mi brak ekstremów

Nie wiem jak
wyznaczyć ten obraz tej funkcji i funkcji odwrotnej
18 lis 15:29