Odwracanie funkcji .
Kacperr0: Witam wszystkich , właśnie przygotowuję sie do kolokwium i mam problem ze znajdywaniem funkcji
odwrotnej a mianowicie z tymi dwoma przykładami . Proszę o pomoc !
Znajdź funkcje odwrotną do podanej:
a) f(x)=log(o podstawie 4)(2x+7)
b)f(x)=log(o podstawie 2)(4x+2)
Będe wdzięczny jeżeli mi ktoś to tak mega "łopatologicznie przedstawi" za chiny nie mogę dojść
do tego co jest podane w odpowiedzi.
18 lis 13:34
wredulus_pospolitus:
y = log4(2x+7)
krok 0
dziedzina i zbiór wartości dla tejże dziedziny
krok 1
x = log4(2y+7)
krok 2
4x = 2y+7 (ponieważ: logab = c <=> ac = b )
krok 3
y = ....
analogicznie drugi przykład
18 lis 13:42
Kacperr0: Dzięki już ogarniam ale dalej mam problem z krokiem trzecim , możesz mi pokazać jak ma tam
wyjść wtedy drugi przykład już rozwiąże bez namysłu , z góry dziękuję .
18 lis 13:59