zaznacz
Pati: Zaznacz na osi liczbowej zbiór rozwiązań podwójnej nierówności i zapisz go w postaci
przedziału:
2x+6< lub równe 4x+2<2x+14
18 lis 13:16
5-latek: ogolnie taki zapis a≤x<b oznacza x<b i x≥a
teraz jesali naszex=4x+2 a=2x+6 i b=2x+14 to rozwiaz dwie nierownosci
4x+2<2x+14 i 4x+2>rowne 2x+6 i zaznacz te rozwiazania na osi liczboej OK?
18 lis 13:23
Pati: ok

a większe lub równe to zostawiam kółeczko otwarte na liczbie tak?
18 lis 13:27
5-latek: Podam przyklad x≥4 to x∊<4,∞) wiec 4 nalezy do tego przedzialu to kolko zamalowane dla 4
18 lis 13:29
Pati:
18 lis 13:32
5-latek: Bo sie zaczerwinieje :
18 lis 13:34
Pati: Pomożesz jeszcze?

Cenę pewnego towaru dwukrotnie zwiększono o 30 % i obecnie kosztuje on
422,50 zł. Jaka była początkowa cena tego towaru?
18 lis 13:37
5-latek: No niestety. Wlasnie wychodze do pracy. Ale zawsze ktos pomoze

Albo zaloz nowy tematOK?
18 lis 13:46
Aga1.: x−cena przed podwyżką
x+30%x=130%x=1,3x cena po pierwszej podwyżce
1,3x+30%*1,3x− cena po drugiej podwyżce
1,3x+0,3*1,3x=422,5
Oblicz x.
18 lis 13:52